Rögtön puha mézeskalács
Rögtön puha mézeskalács
- 50 g vaj vagy Rama
- 60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is/
- 125 g méz
- 250 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1-2 ek. mézeskalács fűszer
- 1 citrom héja reszelve
- 1 narancs héja reszelve
- 1 tojás
A díszítéshez:
- 120 g porcukor
- 1 tojás fehérje
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
5-12 órára hidegre tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból, vagy nejlonzacskóból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.